Польський уряд планує змінити правила перебування українських біженців у країні, з метою збільшення контролю за розподілом державних фінансів, призначених для допомоги українцям. Інформацію про це опублікувало видання kresy.pl.

Уряд Польщі розглядає нову ініціативу, яка передбачає, що українські біженці втратять своє право на легальне перебування в країні, якщо вони повернуться до України навіть на короткий термін. Наразі, українці можуть залишити Польщу до 30 днів без втрати статусу проживання.

«Це має завадити людям зловживати виплатами», – вважають у польському уряді. 

Представники влади висловлюють думку, що українці, які регулярно залишають Польщу, можливо, не знаходяться в потребі фінансової допомоги або в скрутному життєвому становищі.

Також можливі:

▪️ скасовування допомоги в розмірі 300 злотих для новоприбулих;

▪️ посилення системи пільг для неповнолітніх, хворих і людей з інвалідністю.

Також, в Польщі планують запровадити єдиний реєстр біженців, який буде містити інформацію про надану їм допомогу.

«Було помічено проблему, що стосується того, що кожне воєводство веде окремий реєстр виплаченої допомоги. Це означає, що теоретично одна сім'я може отримувати підтримку кількох адміністративних одиниць Польщі. Щоб запобігти таким зловживанням, пропонується створити загальний реєстр», – сказано в повідомленні.

Згідно з офіційними даними, в Польщі наразі проживає близько 1 мільйона українців, які приїхали після початку війни. Окрім того, приблизно 1,5 мільйона українців вже перебували на території країни до військових дій.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав про зміни у виплатах внутрішньо переміщеним особам, які вступили в дію 1 березня.