Військова контррозвідка Служба безпека України затримала агента ФСБ на Донеччині. 22-річний оператор безпілотників з бойової бригади ЗСУ, який обороняв Краматорський напрямок, виявився агентом. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

У 2023 році контрактник ЗСУ був завербований агентом ФСБ, Сороколєтовим Дмитром Павловичем, який дистанційно залучив його до співпраці. Згідно з матеріалами справи, зрадник передавав локації свого підрозділу БпЛА, які використовувались для коригування вогню по російських позиціях поблизу Часів Яру.

Ця інформація мала бути використана російськими окупантами для ударів по українських дрон-операторах, що перешкоджали російському прориву до міста. Агент також намагався передати координати інших підрозділів ЗСУ в районі Часового Яру.

Військова контррозвідка СБУ вчасно викрила зрадника, що дозволило запобігти ворожим ударам по українських військових позиціях. Після документування злочинної діяльності, російського агента було затримано.

Дослідження показало, що фігурант потрапив у поле зору російських спецслужб через свої прокремлівські коментарі у російських Телеграм-каналах, де він підтримував війну проти України. Під час обшуків у затриманого були вилучені мобільні телефони з доказами співпраці з ворогом.

На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.