Пресцентр СБУ повідомляє, що контррозвідка Служби безпеки України затримала російського інформатора на Донеччині, який спробував допомогти РФ прорвати оборону Збройних сил України на Покровському напрямку, одному з найактивніших ділянок фронту. Злочинець передавав ворогу геолокаційні дані вогневих позицій і укріплень українських військових.

Для збору інформації про місцеперебування підрозділів ЗСУ зловмисник використовував автостоп, щоб об'їжджати прифронтові населені пункти й таємно фіксувати розташування стратегічно важливих об'єктів. Під час своїх розвідувальних дій він доповідав російській розвідці про потенційні місця дислокації українських захисників. Відповідно до зібраних координат, росіяни планували провести масовані обстріли за допомогою фугасних авіабомб та реактивної артилерії, але Служба безпеки зірвала ці плани.

Співробітники СБУ провели заходи для убезпечення пунктів базування ЗСУ, а потім затримали фігуранта у його власному помешканні. У затриманого вилучено мобільний телефон, з якого він передавав голосові повідомлення з розвідданими.

Як встановило розслідування, ворожим поплічником виявився місцевий житель, ідеологічний прихильник рашизму. Зловмисник дистанційно підтримував контакт із двома знайомими – бойовиками окупаційних угруповань РФ, які воюють на східному фронті. Через них інформація потрапляла до воєнної розвідки РФ, яка планувала використати її для підготовки бойових операцій на Донеччині.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, а також рух, переміщення або розміщення ЗСУ). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує до 12 років позбавлення волі.