Сейм Польщі схвалив зміни до закону про допомогу українським біженцям. Постанова розширює доступ до медичних, сімейних та соціальних виплат, що виплачуються установою соціального страхування (ZUS). Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на RMF24.

Як повідомляється, за поправки до закону проголосував 381 депутат, 19 були проти, а 20 утримались.

Поправка до закону "Про допомогу громадянам України у зв’язку з озброєним конфліктом на території України" передбачає, зокрема, продовження до 30 вересня 2025 року терміну легального перебування для українців, які отримали номер PESEL UKR, а також зв’язок з наступного року виплат "800 плюс" (800 злотих на місяць на одну дитину) з обов’язковим шкільним навчанням для українських дітей.

Рішення також розширює доступ до медичних, сімейних та соціальних виплат, виплат, що виплачуються установою соціального страхування (ZUS), і можливість проживання в колективних засобах розміщення.

Також поправка визначає максимальний 36-місячний період, протягом якого учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних курсах польської мови. Рішення стосуватиметься учнів, які почали відвідувати заняття у 2022-2023 та 2023-2024 роках.

Закон також передбачає введення нових правил підтвердження особи громадянина України, який подає заяву на отримання номера PESEL. Єдиним способом підтвердження особи буде пред'явлення дійсного проїзного документа.

Як зазначається, закон, за винятком деяких положень, набере чинності 1 липня.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що в Україні пришвидшили процес отримання високофункціональних протезів.