З початку цього року 20 тисяч українців отримали такий ваучер на навчання за державний кошт, що дозволить їм здобути нову професію або підвищити кваліфікацію, ставши більш конкурентоспроможними на ринку праці. Про це повідомила Перша віцепрем'єр-міністерка України, Міністерка економіки Юлія Свириденко. 

Ваучер на навчання надає право безоплатно пройти навчання в закладах освіти або у роботодавця за затвердженим Міністерством економіки переліком професій та спеціальностей.

«Сьогодні однією з ключових проблем ринку праці є структурне безробіття. Один з ефективних способів подолати цей виклик - це навчання та перекваліфікація, що дозволяє людям здобувати нові, більш затребувані професії або підвищувати свою кваліфікацію. Тому ми запустили кілька навчальних програм, зокрема можливість отримати ваучер на навчання для здобуття нового фаху або підвищення професійного рівня. Цього року 20 тисяч українців скористалися цією можливістю, а держава профінансувала їхнє навчання на суму 223 млн грн», – повідомила чиновниця.

Серед найбільш популярних спеціальностей та професій, за якими навчаються за ваучерами цього року, є: медсестринство (видано 3629 ваучерів); психологія (3144); дошкільна освіта (861); медицина (557); кухар (1775); водій (1354); тракторист (603);  кондитер (447).

Минулого року ваучери на навчання отримали понад 18 тисяч українців, загалом за програмою було профінансовано 252 млн грн. У 2023 році найбільшу кількість ваучерів було видано за такими професіями та спеціальностями: психологія, соціальна робота, освіта, медицина, будівництво та цивільна інженерія, кухар, водій. 

Загалом ваучер можна використати для навчання за 155 професіями та спеціальностями у сферах ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування тощо. Професію, заклад освіти в межах України та форму навчання (денну, заочну чи дистанційну) людина обирає самостійно. Навчання здійснюється закладами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, підприємствами, установами та організаціями, які мають ліцензію на таку освітню діяльність.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що центр професійного навчання «Шахтоуправління «Покровське» впроваджує дистанційне навчання