Переселенці можуть скористатися різноманітними послугами Державної служби зайнятості: отримати допомогу з працевлаштуванням, пройти перекваліфікацію, знайти тимчасову роботу або отримати грант на власний бізнес. Про це повідомили у Донецькій обласній адміністрації.

У службі діють спеціалізовані програми для підготовки безробітних за замовленням роботодавців, які потребують працівників у робітничих професіях, що мають попит на ринку праці. Також переселенцям надається можливість отримати ваучер на безкоштовне навчання в різних спеціальностях та напрямках. Заявку на участь у програмах можна подати двома способами:

- дистанційно, заповнивши онлайн-форму на сайті Державної служби зайнятості. Обробка заявок займає до трьох робочих днів.

- очно. Для цього необхідно звернутися до найближчого Центру зайнятості та отримати особисту консультацію від фахівця.

Також ВПО можуть отримати допомогу з працевлаштуванням. Підбір роботи фахівці проводять з урахуванням побажань, освіти та професійного досвіду громадян, а для пошуку вакансій доступні зручні онлайн-сервіси: Єдиний портал вакансій та Електронний кабінет шукача роботи.

Грант на бізнес та компенсація за працевлаштування ВПО

Крім навчання та підбору вакансій, у Держслужбі зайнятості переселенцям пропонують гранти на відкриття бізнесу. Наразі доступні дві програми:

· «Власна справа»  розмір допомоги становить від 50 до 250 тисяч гривень;

· «Грант для ветеранів»  розмір гранту від 250 тисяч до 1 мільйона гривень.

«Подача заявок на грантові програми відбувається через портал Дія. Умовою отримання грантів є створення робочих місць», – звернули увагу в Донецькій ОДА.

Підприємства, які беруть за працівників внутрішньо переміщених осіб, мають право на грошову компенсацію від держави. Щоб отримати кошти, роботодавець має протягом двох місяців з дня влаштування робітника звернутися до Центру зайнятості:

1. Необхідно подати заяву про компенсацію витрат на оплату праці в довільній формі та копії трудового договору між роботодавцем та працівником і розпорядчого акту про прийняття на роботу, завірені в установленому порядку;

2. Після отримання документів Центр зайнятості приймає рішення про виплату компенсації протягом десяти робочих днів;

3. Відбувається укладання договору та отримання компенсації. Вона виплачується кожен непарний місяць протягом року.

Наразі максимальний розмір компенсації складає 14 200 грн. за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішніх переселенців.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як уникнути шахрайства під час пошуку роботи