За спалювання сухостою та рослинних залишків восени в Україні можуть настати серйозні юридичні наслідки, включаючи штрафи або кримінальну відповідальність. Юристи системи безоплатної правничої допомоги попереджають про посилення контролю за дотриманням цих норм, особливо під час осіннього сезону.

У разі незаконного спалювання стерні, трави, листя або бур'янів без дозволу, передбачені серйозні штрафи. Зокрема, громадяни можуть бути оштрафовані на суму від 3 060 до 6 120 гривень, тоді як посадові особи можуть зіткнутися зі штрафами від 15 300 до 21 420 гривень.

Якщо дії призведуть до пошкодження лісових масивів, зелених зон, полів чи інших сільськогосподарських територій, то це вже загрожує  кримінальною відповідальністю.

Закон передбачає:

- Штраф від 91 800 до 15 3000 гривень.

- Обмеження або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

У випадку тяжких наслідків, таких як загибель людей або тварин, чи масштабна пожежа — позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Через воєнний стан в Україні відповідальність за спалювання сухої трави стала ще жорсткішою. У березні 2022 року внесли зміни до Кримінального кодексу, і навмисне підпалювання сухої рослинності під час війни може бути розцінене як диверсія. За такі дії може загрожувати позбавлення волі на строк до 15 років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що рятувальники ДСНС Донеччини ліквідували 22 пожежі за добу