Наталія Іванова, лікар-педіатр з майже десятилітнім досвідом роботи з дітьми, приймає пацієнтів у Покровській амбулаторії №6. Серед її підопічних — 24 немовляти до одного року. В інтерв'ю для телеканалу «Орбіта» лікарка поділилася цікавими фактами про розвиток та здоров'я малюків.

«Перший рік життя – це надважливий період життя, який складається з двох етапів. Найважливішим аспектом здоров'я немовля є грудне вигодовування. Крім того, воно є найзручнішим та найбезпечнішим способом годування малюка», – каже Наталія Іванова.

Завдяки цьому процесу формується стійкий психоемоційний зв'язок між матерію та дитиною. Саме такі важливі речі пані Наталія роз'яснює батькам своїх маленьких пацієнтів. Назагал, нині у Покровському центрі первинної медико-санітарної допомоги спостерігається 102 немовля.

«Всі вони задекларовані в наших лікарів, кожного місяця їх приносять на обстеження та вакцинацію. Вдома категорично забороняється самолікування. Якщо є якісь підозри, матуся має звернутися за допомогою до лікаря», – підкреслює лікарка.

Організм новонародженого має багато відмінностей і про деякі з них дехто навіть не чув. Наприклад, впродовж перших 3 тижнів життя у немовлят немає сліз, адже протоки ще не встигли розвинутись. Діти кричать, лише щоб повідомити дорослим, що вони чогось потребують. 

Також в немовлят є деякі складнощі із зором. Деякий час діти розрізняють об'єкти та людей на відстані лише 20-30 сантиметрів. 

«Чистота дихання у дітей також вища, ніж у дорослих. Новонароджений здійснює 40-60 дихальних рухів на хвилину, а дорослий 16-20. У новонароджених спостерігається відносна глухота, яка пов'язана з особливостями їхнього вуха. Тобто, на 3-4 місяці життя немовля вже починає прислуховуватись й формується слух», – розповідає пані Наталія.

При народженні у малюка може бути густе й темне волосся, але немає гарантії, що воно не випаде у перші кілька тижнів, а потім знову відросте з іншою структурою.Частенько змінюється і колір очей немовлят.

Крім того, в немовлят близько 300 кісток, тим часом у дорослої людини їх 206. Це значно полегшує малюку проходження пологовими шляхами. 

«В перші місяці немовлята сплять до 20 годин, але потім прокидаються, щоб поїсти. Прокидаються кожні 3-4 години. Також при народженні у дитини багато рефлексів, але до року вони згасають. Повністю формується психічно та фізично вже в 1 рік», – зазначає Наталія Іванова. 

Впродовж перших 12 місяців життя діти щомісяця набирають близько 800 грамів до ваги, а до росту ще сумарно надається близько 25 сантиметрів. Пізніше темпи росту сповільнюються. 

Більше інформації – в сюжеті ТК «Орбіта». 

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що в Покровській ТГ проводять хібукі-терапію для дітей