Розширення логістичних можливостей, валютна лібералізація та прозорі правила бронювання співробітників – важливі умови для розвитку експортоорієнтованих компаній в Україні під час війни. Про це повідомив генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков на Саміті експортерів Forbes "Made in Ukraine", що пройшов 21 березня у Києві. 

За словами Юрій Риженкова, відкриття українського морського коридору дозволило обсяги експорту. 

«Коли відкрили цей тимчасовий коридор, перші кораблі після агропродукції були саме з продукцією Метінвесту. Я вдячний Силам оборони, розвідці, нашим партнерам, які зробили це можливим. І зараз це відкриває нові горизонти як для компанії, так і для країни загалом на 2024-й і майбутні роки. Але це лише початок. Потрібно працювати над логістикою, над розширенням вузьких місць. Це і «Укрзалізниця», й пошкоджені мости, й робота портів. Потужності портів не вистачає, і там можна багато чого зробити», — наголосив Юрій Риженков.

Крім цього українському бізнесу потрібна валютна лібералізація, щоб покращити інвестиційний клімат і продовжити інвестувати в Україну.

«Якщо ми не будемо впроваджувати якісь способи повертати інвестиції, то ми не зможемо їх залучати до України», — додав він.

Однак найголовнішою проблемою для бізнесу лишаються чинні правила мобілізації працівників, які не дають змоги Групі, яка є одним із найбільших донорів Сил оборони України, нарощувати виробництво.

«Ми прозора компанія. Усі наші співробітники зареєстровані у військкоматах і пройшли військово-лікарські комісії. Ми найбільший донор, і це не дає змоги нарощувати обсяги виробництва, яке могло б підтримувати економіку. Тому від держави нам потрібні більш прозорі правила бронювання, які б стимулювали зростання бізнесу, а не тільки відтік кадрів до Сил оборони», — пояснив Юрій Риженков.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що шахтарі ДТЕК забезпечили українських військових вугіллям для обігріву