В медичних установах Покровської територіальної громади триває кампанія з вакцинації. У порівнянні з минулим роком, кількість проведених вакцинацій цього року дещо знизилася через евакуацію мешканців. Про це повідомили в Покровській міській військовій адміністрації. 

За останній місяць співробітники амбулаторії №3 провели 527 вакцинацій. У закладі зараз є повний асортимент вакцин для дітей та дорослих, включаючи вакцини проти дифтерії, правця, кашлюку, кору, краснухи, паротиту, гепатиту, гемофільної інфекції та поліомієліту. Особливу увагу приділено наявності вакцин для дорослих проти дифтерії та правця.

За словами медичної директорки ЦПМСД Олени Пономаренко, в цей час лікарі зосереджують особливі зусилля на вакцинації дорослих, особливо працівників критичної інфраструктури міста.

«У більшості випадків до медиків звертаються працівники підприємств та установ громади. Якщо у пацієнта немає сімейного лікаря, можна записатись на прийом за телефоном контактного центру ЦПМСД (050-48-28-991). Наш фахівець направить людину до вільного медичного працівника, після огляду якого можна буде зробити щеплення. Тож запрошуємо на планову вакцинацію дітей та дорослих», – додала Олена Пономаренко.

Щоб уникнути черг та створити безпечне середовище, на вакцинацію пацієнтів запрошують на певний день та час. Вакцинації відбуваються з понеділка по четвер з 8:00 до 15:00. У п'ятницю здійснюється туберкулінодіагностика – проба Манту. Фахівці нагадують, що дитячі щеплення проводяться за стандартним календарем до 16 років. Для дорослого населення обов'язковою є вакцинація проти дифтерії та правця - кожні 10 років. 

Відповідно до наказу МОЗ України № 595 від 16 вересня 2011 року, якщо у внутрішньо переміщених осіб немає документального підтвердження про вже зроблені щеплення (картка профілактичних щеплень), їм слід звернутися до лікаря за новим місцем проживання. В такому випадку необхідно пройти повторну вакцинацію відповідно до вікових норм.

«Якщо людина знаходиться в іншому місті й не має змоги щепитись у свого сімейного лікаря, з яким підписана декларація, вона можете вакцинуватись у найближчій лікарні. Всі дані про щеплення вносяться в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ) і там зберігаються», – зауважила медична директорка ЦПМСД Олена Пономаренко.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що в Україну доставили дитячу вакцину проти короновірусу.