У Покровській громаді вже другий тиждень активно працює громадська організація «Зооконтроль», яка займається стерилізацією та вакцинацією безхатніх тварин. За роботою ветеринарів слідкувала знімальна команда ТК «Орбіта».

За словами волонтерів, до кожної безхатньої тварини потрібен індивідуальний підхід, але більшість відгукуються на те, чого їм бракує – людську ласку та їжу. Саме цим керуються фахівці громадської організації «Зооконтроль». 

«З 15 травня «Зооконтроль» почав роботу. До кінця травня вони повинні відловити 150 собак та стерилізувати їх», – пояснив директор КП «Багатогалузеве комунальне підприємство» Алік Тумасов.

Громадська організація «Зооконтроль» з Харкова активно діє по всій Україні. Співробітники організації зазначають, що вони не побоювались їхати на Донеччину, адже їхні послуги тут вкрай потрібні. Заявки з місцями, де перебувають тварини, надходять як від міської адміністрації, так і від мешканців.

В команді працює троє людей: два кінологи та лікар. Також є спеціалізований транспорт. 

«Зідзвонюємось із заявником, виїжджаємо на місце дислокації тваринок. Звідти забираємо та привозимо на комплекс, де тварин оглядають лікарі, вакцинують від сказу й стерилізують. Потім вона сидить під наглядом лікаря і випускаємо на місце проживання, де ми її знайшли», – описує процес кінолог Олександр Красюк.

Стерилізація – один з найгуманніших методів регулювання чисельності тварин й запобігання їх агресивності. Але без періодичного повторення вакцинації безхатьків, є ризик отримання спалахи небезпечних недуг у регіоні. За спостереженнями кінолога Олександра Красюка, в Покровській громаді вже немає великих скупчень собак.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».