У Покровській територіальній громаді після ворожих атак пошкоджено понад 40% житлового фонду. Про це розповіли у міській військовій адміністрації.

Скільки зруйновано або пошкоджено житла?

З початку повномасштабного вторгнення в Покровській громаді пошкоджено 258 багатоповерхових будинків, з них два зруйновано повністю, один – частково; 1 251 приватний житловий будинок, з них повністю зруйновано 59.

Як отримати компенсацію?

Над тим, аби власники пошкодженого житла отримали компенсації від держави, продовжує працювати спеціальна комісія.

«Спочатку треба подати до Контактного центру заявку про такий випадок за номером 0-800-300-101. Далі комісія складає перелік адрес, з кожним власником зв'язуємось, узгоджуємо час, коли комісія може прийти. Потім проходить обстеження, в результаті якого мешканці отримують акт та подають заявку до застосунку «Дія», після цього комісія перевіряє і видає так званий чек лист»,- повідомив начальник житлово-комунального відділу Данил Проскуренко.

Для отримання компенсації за зруйноване житло власникам необхідно отримати технічний звіт від експертної організації.

«У громаді ці витрати взяла на себе адміністрація. У 2023 році було обстежено 6 приватних будинків та отримано відповіді звіти. У 2024 році обстежено вже 12 будинків. Це дало змогу власникам отримати компенсацію за зруйноване житло», – додає Данил Проскуренко. 

Зазначається, що для виконання обстеження власнику необхідно написати заяву про необхідність виконання обстеження технічного стану будівельних конструкцій об'єкта, пошкодженого внаслідок збройної агресії російської федерації, на ім'я начальника Покровської міської військової адміністрації.

В громаді є об'єкти, які комісія визнала непридатними для подальшої експлуатації. В такому випадку фахівці видають власнику відповідний технічний звіт. На сьогодні комісія розглянула та обробила 80 таких заявок.

64 мешканці громади вже отримали житлові сертифікати на загальну суму 62 млн 754 тисяч гривень, у 14 випадках  їм було відмовлено через неповний пакет документів.

Найбільша компенсація, яку отримали заявники, становить 2 203 000 грн, найменша – 184 200 грн.

Детальніше - у сюжеті ТК "Орбіта". 

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що по Покровській громаді ворог вдарив бомбою.