Уряд ухвалив процедуру компенсації витрат аграріям за проведення гуманітарного розмінування аграрних угідь. Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

«Сьогоднішнє рішення Уряду дасть змогу фермерам уже цієї весни укладати контракти як з державними, так і з приватними операторами протимінної діяльності на очищення сільськогосподарських земель, і отримати компенсацію з державного бюджету. Це потужний крок до запуску ринку гуманітарного розмінування. Ми сподіваємось, що сьогоднішнє рішення допоможе збільшити кількість операторів протимінної діяльності, які працюють на ринку, а також посилити спроможність виробників техніки для розмінування», –  зазначила Перша віце-прем'єр-міністр України Юлія Свириденко. 

У держбюджеті на 2024 рік виділено 3 мільярди гривень на програму, яка передбачає компенсацію витрат фермерам за гуманітарне розмінування земель.

Фермери, що обробляють власні або орендовані земельні ділянки, можуть отримати відшкодування 80% витрат на розмінування. Вартість послуг з розмінування буде встановлена через відкриті аукціони в системі Prozorro.

Компенсацію можна отримати лише один раз для кожної забрудненої ділянки.

Проте, претендувати на компенсації не зможуть фермери, проти яких Україна запровадила санкції або якщо кінцевими власниками с/г громадянами країни-агресора. А також ті фермери, які перебувають в стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг.