Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) надає фінансову допомогу українцям, постраждалим внаслідок війни. Про це повідомили в УВКБ ООН.

Сума допомоги, яку надає Агентство, становить 3 600 гривень на кожного члена сім'ї й виплачуватиметься протягом трьох місяців. Мета – допомогти постраждалим особам задовольнити свої нагальні потреби, зокрема, на тимчасове житло, харчування та предмети особистої гігієни. 

УВКБ ООН в Україні застосовуватиме критерії відповідності, спрямовані на тих, кому допомога необхідна для задоволення першочергових потреб.

Нові критерії відповідності включають

1. осіб чи сімей, які відносяться до однієї з категорій нижче

  • внутрішньо переміщені особи (ВПО) від 24 лютого 2022 р;
  • населення, постраждале внаслідок воєнних дій від 24 лютого 2022 р. в таких областях, як Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Запоріжська, Харківська, Чернігівська, Сумська, Миколаївська, Херсонська; 
  • люди, які повернулись до своїх місць постійного проживання після вимушеного переміщення до іншої області/країни через військові дії від 24 лютого 2022 р. 

2. які відповідають одному або декільком із наведених нижче критеріїв вразливості:

· родина, яка має лише одного з батьків (або батько, або мати) з одним або більше дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку (55 років і старше);

· родина, яку очолює одна самотня / кілька самотніх осіб похилого віку (55 років і старше) або особа похилого віку з однією дитиною чи кількома дітьми віком до 18 років;

· родина з однією або кількома особами з особливими потребами (інвалідність, хронічні захворювання, т.п.);

· прийомні сім’ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (документально підтверджені); 

Також зазначається, що виплату передбачено для українців, які раніше не отримували грошової допомоги від УВКБ ООН або інших організацій.

Крім цього, для отримання грошової допомоги місячний дохід має бути меншим за 5,400 грн на одного члена сім'ї.

ЯК ОТРИМАТИ ГРОШОВУ ДОПОМОГУ

Збір інформації для визначення відповідності критеріям допомоги від УВКБ ООН проводиться в різних регіонах України. Детальну інформацію про розклад та місцезнаходження мобільних бригад можна знайти на офіційній сторінці за вказаним посиланням.

Для реєстрації необхідна присутність усіх членів родини. У випадках, коли людина не може особисто з'явитися в центрі збору даних через проблеми з мобільністю, існує можливість здійснення реєстрації дистанційно.

Під час реєстрації потрібно мати оригінали таких документів:

  • податковий номер;
  • національний паспорт або інші документи, що посвідчують особу;
  • довідка ВПО (за наявності);
  • гривнева банківська картка головного заявника;
  • свідоцтво про народження дітей (за необхідності);
  • документ, що засвідчує законну опіку над дитиною (за необхідності);
  • посвідчення/медична довідка в разі інвалідності або хронічного захворювання (за необхідності).