Військовослужбовця можуть позбавити додаткових винагород за кримінальне правопорушення, яке пов'язане з його службовою діяльністю. Про це повідомив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду.

Верховний Суд України уточнив, що військовослужбовець може бути позбавлений щомісячної додаткової винагороди тільки у разі вчинення ним адміністративного правопорушення, яке безпосередньо пов'язане з виконанням військових обов'язків. Це стосується доплат, які встановлені на час воєнного стану.

Таке рішення було винесено під час розгляду справи військовослужбовця, котрого позбавили додаткової винагороди за місяці березень і квітень 2022 року на підставі адміністративного правопорушення, пов'язаного зі службою.

«Згідно з обставинами справи позивачу на підставі протоколів про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП (домашнє насильство) наказами командира військової частини вирішено не виплачувати додаткову винагороду на період дії воєнного стану в розмірі 30 тис. грн за березень і квітень 2022 року. Такі дії відповідача позивач вважає протиправними», – пояснили у суді.

Суд виніс рішення на користь військовослужбовця, оскільки, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 168, невиплата додаткових доплат має бути обґрунтована виключно порушеннями, пов'язаними з виконанням службових обов'язків під час військової служби, а не поведінкою поза її межами. 

Раніше Pokrovsk24.news роз'яснював основні нововведення після прийняття закону про посилення мобілізації