Уряд України схвалив зміни в законодавство, спрямовані на прискорення процесу знаходження нових сімей для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України. 

Відтепер родина, яка перебуває в процесі усиновлення дитини, зможе забрати дитину до себе раніше, ніж буде винесене рішення суду. Тимчасове влаштування дитини до сім’ї потенційних усиновлювачів буде можливим за умови, якщо сім’я або одна людина – кандидат в усиновлювачі

1) отримала позитивний висновок райдержадміністрації або виконавчого органу міської або районної у місті ради про доцільність усиновлення і відповідність інтересам дитини 

2) подала до суду заяву про усиновлення дитини.

Також, згідно з новими правилами, збільшується термін дії довідки про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яка діятиме до 24 місяців.

Служби у справах дітей на регіональному рівні тепер матимуть доступ до інформації про дітей, які перебувають на обліку в інших регіонах, а також на централізованому обліку. Це збільшує можливості для знаходження родин для більшої кількості дітей, а також підвищує шанси на успішне усиновлення.

«Усім кандидатам, які перебувають на обліку в ССД, надходитиме запрошення на прийом для ознайомлення з інформацією про дитину, щойно дитина потраплятиме на облік», – пояснюють у Мінсоцполітики.

Крім цього, процес оформлення опіки або піклування над дитиною стане простішим для сімей, в яких один із подружжя перебуває на військовій службі.

Раніше необхідно було, щоб обоє з подружжя подавали медичний висновок про стан здоров'я. Відтепер той, хто служить, зможе подати такий висновок протягом 15 календарних днів після повернення. 

Також згідно з новими правилами сім'ї, в які тимчасово влаштована дитина, отримуватимуть грошову допомогу. Виплати нараховуватимуть до встановлення дитині статусу сироти або позбавленої батьківського піклування.

Рішення уряду передбачає інші зміни

- Після завершення навчання майбутні усиновлювачі, прийомні батьки, опікуни отримуватимуть довідку протягом 5 робочих днів (строк скоротився удвічі, дотепер було 10 днів). Установа, яка проводила навчання, має надіслати довідку до служби у справах дітей електронною поштою і одночасно зателефонувати до ССД, щоб попередити про готовність довідки.

- Оформити опіку / піклування над дитиною як і раніше, зможуть хрещені батьки. Але додається вимога, що людина мала бути хрещеною мамою / татом ДО моменту, коли дитина набуває статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Це усуне можливість для деяких дорослих недоброчесно використати ситуацію.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як оформити статус багатодітної родини