17 травня 2024 року президент України Володимир Зеленський ратифікував закон, який збільшує штрафи за ухилення від військового обліку. Законопроєкт №10379 набуде чинності наступного дня після публікації в офіційному виданні «Голос України». 

Згідно з новими правилами, за порушення правил військового обліку або несвоєчасне оновлення облікових даних передбачено штрафи у розмірі від 17 тис. до 25,5 тис. гривень під час воєнного стану або за повторне порушення. У мирний час штраф складатиме від 3,4 тис. до 5,1 тис. гривень. Раніше за подібне порушення можна було отримати штраф від 850 до 1,7 тис. гривень.

Окремо важливо відмітити, що за відмову прийняти повістку чи неприбуття для її отримання в ТЦК штрафи становитимуть від 17 тис. до 25,5 тис. гривень для громадян, та від 34 тис. до 59 тис. гривень для посадовців чи юридичних осіб. До реформи штрафи були значно нижчими: від 1,7 тис. до 3,4 тис. гривень для громадян і від 3,4 тис. до 5,1 тис. гривень для посадовців.

Також важливим є нововведення ст. 258 КУпАП, яке дозволяє ТЦК не складати протоколи за порушення під час особливого періоду, якщо особа не з'явилася без поважної причини. Натомість ТЦК має право заочно виписати штраф і зобов'язаний повідомити порушника про дату, час та місце виклику, маючи на те відповідні докази.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, які документи потрібні для перетину кордону України за новими правилами мобілізації