З 1 березня Україна скасувала допомогу багатьом внутрішньо переміщеним особам, зосередивши виплати лише на найбільш вразливих категоріях переселенців.

За інформацією від громадської організації «ВПО України», кількість отримувачів допомоги знизилася з 2,5 мільйона до 700 тисяч осіб. Організація вважає таке рішення неприйнятним і вже звернулася до Прем’єр-міністра із закликом відновити виплати всім переселенцям та забезпечити їхнє автоматичне продовження без необхідності звертання. Таке рішення підтримала парламентська Тимчасова спеціальна комісія з питань захисту ВПО.

Окрім цього, комісія також займається вирішенням проблеми житла для переселенців. Вони планують використати 600 мільйонів гривень, отриманих від програм Європейського Союзу, на забезпечення пільгового іпотечного кредитування приблизно для 330 сімей ВПО.

«Запропонували Прем’єр-міністру у взаємодії з міжнародними установами знайти додаткові ресурси для пільгових кредитів ВПО на житло на вигідних умовах за усіма програмами, де перший внесок становить до 6%, річна ставка до 3%, а термін кредиту 20-30 років», – розповідають у громадській організації.

Також у комісії ініціювали створення Національної бази даних (реєстру) осіб, життю та здоров’ю яких було завдано шкоди російською агресією. На її основі найбільш постраждалим громадянам пропонують платити державну допомогу.

Крім того, члени комісії вважають за необхідне запровадити Національну систему обліку та фіксації доказів збитків, завданих російською агресією юридичним особам, а також збитків внаслідок знищення окремих категорій рухомого майна (устаткування, транспортні засоби тощо).

«Також звернулися до Генерального прокурора з вимогою взяти під особистий контроль кримінальне провадження за фактом можливої розтрати посадовими особами Лисичанської МВА понад 50 млн грн бюджетних коштів під час придбання закладу для тимчасового проживання ВПО у Кіровоградській області», – зазначають у «ВПО України».

До того ж у комісії хочуть провести нараду щодо проблем переселенців та способів їх вирішення за участі Президента України Володимира Зеленського.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав про зміни у виплатах для українських біженців у Польщі.