В Україні підвищили штрафи за незаконний збір дикорослих плодів, горіхів, грибів і ягід, а також за інші порушення у сфері лісокористування. Згідно з новою статтею 652 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), адміністративна відповідальність передбачена за незаконне перевезення, зберігання або збут деревини без належних документів.

Штрафи для громадян за незаконне перевезення, зберігання чи збут деревини без належних документів становитимуть від 510 до 15 300 гривень, а для посадових осіб — від 3 400 до 15 300 гривень.

Крім того, законопроєкт запроваджує нову статтю 246-1 до Кримінального кодексу України (ККУ), яка передбачає кримінальну відповідальність за подібні правопорушення у значному розмірі. Покарання може включати штрафи від 34 000 до 51 000 гривень або обмеження волі на строк до трьох років.

Також закон підвищує штрафи за порушення правил збору дикорослих плодів, горіхів, грибів та ягід, а також за незаконну вирубку дерев на заповідних територіях. За це правопорушення можуть накладати штраф до 170 000 гривень.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, чому в Україні знову зростають ціни на огірки