В Україні збільшуються вимоги до мінімального страхового стажу для виходу на пенсію у 60 років. За інформацією Пенсійного фонду України, у 2024 році для цього потрібно мати не менше 31 року стажу. Вже наступного року ця вимога збільшиться до 32 років.

«Починаючи з 1 січня 2024 року для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, громадяни повинні мати принаймні 31 рік страхового стажу. Ті, хто досяг 60 років, але не мають достатнього стажу, зможуть отримати пенсію в 63 роки, якщо їхній стаж становить щонайменше 21 рік.

За наявності стажу від 15 до 20 років, пенсійні виплати можуть бути призначені в 65 років. Люди зі стажем менше 15 років матимуть право на державну соціальну допомогу замість пенсійних виплат у віці 65 років. Її розмір розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. При цьому така виплата не може перевищувати прожитковий мінімум для працездатних осіб. У 2024 році це 2361 грн», – ідеться в повідомленні Фонду.

Згідно з повідомленням прес-служби, вимоги до страхового стажу змінюватимуться прогресивно до 2028 року. Зокрема, з 1 січня 2028 року, особи зі стажем 40 і більше років зможуть виходити на пенсію за віком без обмежень, незалежно від свого віку.

Перевірити свій стаж та визначити очікуваний вік виходу на пенсію можна через реєстрацію в Пенсійному кабінеті. Важливо пам'ятати, що лише офіційне працевлаштування з нарахуванням страхових внесків вважається в страховий стаж. Люди, які працювали неофіційно і за яких не сплачувався єдиний соціальний внесок, не матимуть страхового стажу і, отже, не матимуть права на пенсію.

Станом на 1 квітня в країні нараховується 10,2 мільйона пенсіонерів, середній розмір пенсій яких становить понад 5743 гривні. З них 2,7 мільйона пенсіонерів продовжують працювати, отримуючи середню пенсію понад 6094 гривні.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, хто з пенсіонерів отримає збільшення виплат у червні