В Україні розробляють нову програму допомоги для внутрішньо переміщених осіб, яка передбачає субсидії на оренду житла.

За інформацією Міністерства соціальної політики України, наразі уряд розглядає відповідне рішення про впровадження цієї програми. Відомство анонсує, що вже у червні ВПО можуть отримати доступ до цієї нової форми підтримки.

«Для сотень тисяч переселенців питання пошуку житла залишається найболючішим. Частина з них мешкає в спеціально облаштованих модульних містечках, гуртожитках, хтось знайшов прихисток в друзів чи родичів. А хтось не хоче або не може жити в такому житлі», – розповідають у Міністерстві соціальної політики.

Розмір допомоги буде залежати від:

• регіону проживання;

• кількості осіб у родині, яка орендує житло;

• доходів домогосподарства;

• спроможності оплачувати рахунки за оренду самостійно.

Чим нижчими є доходи, тим вищий відсоток вартості оренди буде покривати субсидія. Одним з головних факторів, який впливатиме на розмір субсидії, стане населений пункт, у якому проживає родина. Адже ціни у столиці та невеликому селищі відрізняються.

«За даними дослідження, яке на наше замовлення провела аналітична компанія CEDOS за підтримки Ради Європи, ціни на житло в Києві на 22% вищі за середні по країні, у Закарпатті — вищі у 2,5 раза, а у Миколаєві — нижчі на 30-35%. Найнижчі ціни в Чернігівському, Сумському, Харківському та Херсонському регіоні», – йдеться у повідомленні.