Втрата документів є частим явищем під час війни, особливо через екстрене переміщення людей. Проте, оформити або відновити втрачені паспортні документи в Україні можна у будь-якому підрозділі Державної міграційної служби, незалежно від місця проживання. Як оформити паспорт або ID-картку, розповіли у Міністерстві внутрішніх справ України. 

«Нині можна одночасно оформити ID-картку та закордонний паспорт, не витрачаючи час у чергах», – зазначили у міністерстві. 

Для того, щоб оформити документи, слід звернутися безпосередньо до відділень Міграційної служби та встати в поточну чергу, або забронювати час для візиту через онлайн-сервіс «Електронна черга» на вебсайті ДМС.

Відновлення втрачених документів є платною послугою. За виготовлення ID-картки ціни варіюються від 450 грн за 20 днів обробки до 820 грн за 10 днів, тоді як за закордонний паспорт доведеться заплатити від 856 грн за 20 днів до 1496 грн за 3 або 7 днів. 

Також потрібно сплатити державне мито у розмірі 34 грн за факт втрати паспорта.

Для відновлення паспорта громадянина України потрібні такі документи:

  • заява про втрату паспорта;
  • квитанція про сплату адміністративного збору;
  • ідентифікаційний код;
  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта).

Зазначимо, що на час воєнного стану в Україні діє можливість використовувати документи, термін дії яких минув, або які не мають своєчасно вклеєної фотографії. Це стосується як внутрішніх, так і закордонних паспортів. У випадку закінчення терміну дії закордонного паспорта, його можна продовжити, звернувшись до відділів ДМС. 

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як відновити посвідчення водія і скільки це коштує.