Кількість внутрішньо переміщених осіб невпинно зростає. Цей статус надається людям, котрі вимушено покинули свою домівку і залишились на території України. Тобто, якщо ви переїжджаєте в межах країни з гарячих точок, то маєте право на такий статус та відповідну підтримку від держави. Про належні ВПО виплати розповіли у Покровському УСЗН.

"Якщо ви перемістилися, то маєте отримати довідку. Це можна зробити двома способами: онлайн через дію або звернувшись до УСЗН чи ЦНАПу за місцем проживання. Якщо ви вже отримали цю довідку, то ви є мешканцем тієї громади, в яку переїхали. І маєте право на всі соціальні виплати, пільги та інше", – пояснила заступниця начальника УСЗН Покровської міськради Олена Павленко.

Слід звернутись до управління соціального захисту особисто або онлайн та водночас оформити допомогу ВПО. Отримати ці виплати можуть певні категорії громадян.

"Сума допомоги становить 2 та 3 тисячі гривень. 3 тисячі – для дітей до 18 років, осіб з інвалідністю та пенсіонерів. Інші особи отримають допомогу у сумі 2 тисячі грн. Для цього необхідний мінімальний набір документів: паспорт, ідентифікаційний код та довідка ВПО", – каже Олена Павленко.

При призначенні допомоги ВПО звертають увагу і на низьку інших факторів.

"Якщо ви у віці 55 років та не працюєте, то маєте стати до центру зайнятості й вам також буде призначена допомога ВПО. Якщо особа має 3 та більше дітей, вона теж має право на допомогу. Допомога призначається з розрахунку доходу всієї родини. Якщо дохід на одну особу 9 444 гривні й менше – допомога буде призначена в розмірі 2 або 3 тисячі. Якщо дохід вище – допомога не призначається", – підкреслює заступниця начальника Покровського УСЗН.

До членів сім'ї відносяться: чоловік, дружина, неповнолітні діти. В цілому, кожен статус родини, при призначенні допомоги ВПО розглядається індивідуально.

Детальніше – в сюжеті ТК "Орбіта".


Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що Держслужба зайнятості інтегрувала сотні соціальних програм в єдиний ресурс