Чоловіки, у яких батьки мають інвалідність I або II групи, можуть отримати відстрочку від мобілізації. Проте, згідно з новим законом, вона не доступна для всіх.

Основна вимога – у родині не повинно бути інших осіб, які не є військовозобов'язаними та здатні утримувати людей з інвалідністю. Це можуть бути чоловік або дружина, а також дорослі діти, за винятком студентів денної форми навчання до 23 років. Щоб довести, що ви єдина особа, яка може піклуватися про батьків, і в родині немає інших дітей, які здатні їх утримувати, потрібно зібрати відповідні документи. Про це детальніше розповів адвокат Андрій Карпенко.

Правознавець пояснив, що довідку про склад сім’ї оформити не вийде – наразі чинним законодавством України не передбачено отримання такого документу і не визначено орган, який його може видавати. Мінсоцполітики скасувало її ще в 2019 році.

Крім того, багато громадян України, щоб оформити даний документ, одразу звертаються до органів реєстрації актів цивільного стану. Проте, органи РАЦС не видають і ніколи не видавали його – в них немає можливості відслідковувати інформацію про кількість дітей в реєстрі. Тож для вирішення даного питання необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса на території України і оформити нотаріальну заяву про єдину дитину.

«Саме даний нотаріальний документ зазвичай називають довідкою про наявність єдиної дитини в родині. Нотаріальна заява оформлюється в довільній формі», – розповідає юрист.

Нотаріус, як правило, оформлює заяву наступного змісту:

1.В «шапці» прописується фраза - «Компетентним органам за місцем вимоги».

2. Під «шапкою» вказуються дані внутрішнього паспорта України заявника. За бажанням заявника нотаріус може вказати дані закордонного паспорта.

3. Далі, посередині, прописується великими літерами слово  «ЗАЯВА», після якого слідує основний текст, наприклад: Я, Іванова Наталія Сергіївна, перебуваючи при здоровому розумі, ясній пам'яті та діючи добровільно, розуміючи значення своїх дій, без будь-якого примусу як фізичного, так і морального, цією заявою повідомляю, що станом на поточну дату маю єдину дитину (доньку)  Іванову Іванку Геннадіївну 15 грудня 1989 року народження. Донька має документ, що посвідчує особу, а саме паспорт ... Про відповідальність за надання недостовірної інформації я, Іванова Наталія Сергіївна нотаріусом попереджена відповідно до чинного законодавства України. Текст цієї заяви прочитаний, його зміст мені зрозумілий  і відповідає моїй волі.

4. Після основного змісту вказується дата і ставиться підпис заявника, а також посвідчувальний напис нотаріуса з його підписом і печаткою.

У разі, якщо територіальний центр комплектування та соціальної підтримки відмовиться приймати такий документ, батьку чи матері доведеться звертатися до суду і вже в судовому порядку встановлювати факт наявності однієї дитини.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що заяву на перерахунок пенсії можна подати дистанційно