Як повідомляв Рokrovsk24.news, з 1 червня в Україні зросли тарифи на електроенергію. Фахівці підготували декілька порад для енергоефективності вдома.

Економічне прання

• Намагайтеся завантажувати барабан пральної машини повністю, адже в іншому разі половина води й енергії витрачається даремно. З тієї ж причини необхідно вибирати оптимальний режим прання.

• По можливості вибирайте нижчу температуру прання. Більш ніж 90% енергії, яку споживає машинка, іде на нагрівання води. З цієї причини прання за низької температури – набагато економніше.

Енергоефективність на кухні

• Грійте в чайнику тільки необхідну вам кількість води.

• Регулярно очищайте чайник від накипу, щоб він грів воду швидше і споживав менше енергії.

• Використання НВЧ-печей і індукційних плит допомагає економити, бо вони працюють швидко й ефективно.

• Використовуючи мультиварку, ви можете приготувати кілька страв одночасно.

Використання холодильника й морозильника

Такі побутові прилади потребують регулярного розморожування й очищення від снігу та льоду. Перевіряйте, щоб дверцята завжди була щільно закриті.

Перш ніж поставити продукти або приготовану їжу в холодильник, остудіть її. В іншому разі йому доведеться працювати інтенсивніше, щоб тримати потрібну температуру.

Підтримуйте в холодильнику оптимальну температуру (0° +5°С), регулюючи її залежно від пори року, температури в приміщенні, кількості продуктів.

Зверніть увагу на розташування побутових приладів. Наприклад, не ставте холодильник впритул до плити, батареї або бойлера. Також не зайвим буде розташувати його подалі від прямих сонячних променів.

Відповідальне споживання

• Встановіть індивідуальні прилади обліку. Таким чином ви будете платити тільки за спожиті ресурси.

• Купуйте побутові прилади з маркуванням «А» або «А+». Вони є енергоощадними та споживають у середньому на 30-50% менше електроенергії, ніж електроприлади класу «В».

Різниця в споживанні з пристроями класів «C–G» буде ще в рази більшою. У довгостроковій перспективі це дасть вам змогу заощадити чимало грошей на рахунках за електроенергію.

Енергоефективне освітлення

 • Перше й найпростіше – вимикайте світло, коли в кімнаті нікого немає.

• Використання світлодіодних енергоощадних лампочок (LED) зменшує витрату електроенергії. До того ж вони не містять шкідливих речовин

• Датчики руху – чудова можливість для економії електроенергії в коридорах, на сходових майданчиках, у під'їздах багатоквартирних будинків або в інших місцях громадського користування. У приватних будинках використовуйте такі датчики у дворі або біля порога.

Правильне використання електроприладів

• Не залишайте мобільні телефони, ноутбуки та інші пристрої (які працюють від акумулятора) під'єднаними до мережі на довгий період часу. Намагайтеся від'єднувати пристрій від мережі відразу, щойно акумулятор зарядився.

• Не залишайте електроприлади в режимі очікування. Наприклад, комп'ютер зручно залишати в такому режимі на кілька хвилин упродовж робочого дня. Але якщо ви не плануєте використовувати пристрій весь день чи ніч, слід його вимкнути.

Від'єднуючи пристрій від розетки, ви не тільки економите електрику, але й вбережете їх від можливих перепадів у мережі. Якщо постійно забуваєте про це, можна поставити автоматичні вимикачі.

Раніше Рokrovsk24.news повідомляв, що в "Укренерго" розповіли про ситуацію в енергосистемі України