В Україні значно зросла вартість електроенергії для домогосподарств. За новими тарифами, затвердженими Кабінетом Міністрів 31 травня, з 1 червня ціна на світло становитиме 4,32 грн за кВт/год і буде діяти до кінця квітня 2025 року, як повідомляє Міністерство енергетики України.

Протягом літа і на початку осені цей тариф буде однаковим для всіх споживачів, незалежно від обсягів їх споживання. Однак, з жовтня 2024 року до квітня 2025 року уряд встановлює пільговий тариф для домогосподарств, які використовують електричне опалення. Так, якщо за цей період споживання електроенергії не перевищує 2000 кВт/год на місяць, тариф складатиме 2,64 грн за кВт/год.

Крім того, «нічний тариф» (при встановленому відповідному двозонному лічильнику) складатиме 2,16 грн за кВт/год.

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів, що ринкова ціна на світло для населення наразі складає майже 7,5 грн за кВт/год. Тож старий тариф у розмірі 2,64 грн покривав лише третину реальної вартості електроенергії.

За його словами, підтримувати такі ціни надалі неможливо, адже енергосистема потребує масштабної реконструкції.

«Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об'єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо залучити усі можливі ресурси», – розповів міністр.

Як зазначають у міністерстві, за середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт/год, платіжка за електроенергію зросте на 285 гривень.

Тим, хто не зможе оплачувати послуги з електропостачання за новим тарифом, держава надаватиме адресні субсидії.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, за яким графіком відбуватиметься централізована подача води в Добропільській громаді.