У 2024 році пацієнтам, які потребують оперативного втручання, гарантовано комплекс необхідної медичної допомоги безоплатно. Це стосується не лише ургентних операцій, а й планових.

Про це розповіли у Національній службі здоров'я України.

У відомстві пояснили, в яких випадках та коли за операції не потрібно платити.

Які безоплатні послуги гарантовані пацієнтам в межах пакету “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”?

У межах пакету безоплатними для пацієнтів є:

- первинний огляд пацієнтів лікарем із визначенням подальшого маршруту пацієнта чи пацієнтки;

- проведення лабораторних та інструментальних обстежень; - передопераційний огляд пацієнтів анестезіологом;

- своєчасне знеболення, анестезіологічне забезпечення, за необхідності – процедурна седація, на всіх етапах діагностики та лікування, цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів;

- хірургічні операції;

- інтенсивна терапія у випадку виникнення загрозливих для життя пацієнтів станів.

- післяопераційний моніторинг та подальша медикаментозна терапія;

- наявність рішення мультидисциплінарної онкологічної групи спеціалістів щодо планового оперативного втручання через злоякісне новоутворення;

- забезпечення лікарськими засобами, постачання яких здійснюється шляхом централізованих закупівель МОЗ, за рахунок інших програм центрального та місцевого бюджетів, а також лікарськими засобами, визначеними Національним переліком основних лікарських засобів, необхідними медичними виробами та витратними матеріалами;

- цілодобове лікарське спостереження та медсестринський догляд; - харчування в умовах стаціонару. 

Повний перелік безоплатних послуг та вимоги до закладів, які надають допомогу в межах пакету “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах” можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 39).

Які аналізи та інструментальні обстеження пацієнту, який потребує операції, в лікарні мають зробити безоплатно?

Пацієнтам мають зробити усі необхідні, відповідно до їхнього стану здоров’я та в межах галузевих стандартів, обстеження. І всі ці обстеження є безоплатними. Зокрема, це такі лабораторні обстеження як:

- розгорнутий клінічний аналіз крові;

- визначення групи крові і резус-фактора;

- біохімічний аналіз крові;

- коагуляційний гемостаз;

- глюкоза в цільній крові або сироватці крові;

- С-реактивний білок;

- дослідження спинномозкової рідини;

- тестування на гепатити, ВІЛ відповідно до галузевих стандартів; - загальний аналіз сечі;

- бактеріологічні дослідження з визначенням якісного і кількісного складу мікроорганізмів та їх чутливість до антимікробних препаратів;

- гістологічні, цитологічні та патоморфологічні дослідження. 

Перелік інструментальних обстежень:

електрокардіографія (ЕКГ);

- ультразвукові дослідження, зокрема, із проведенням доплерографії та ехокардіографії;

- ендоскопічні та  рентгенологічні дослідження;

- комп’ютерна та магнітно-резонансна томографія та інші інструментальні дослідження відповідно до галузевих стандартів.

Зверніть увагу. Це не означає, що всім пацієнтам, які потребують того чи іншого оперативного втручання, роблять усі вищезгадані обстеження.

Наприклад, дослідження спинномозкової рідини чи КТ на відміну від розгорнутого аналізу крові, є дуже специфічними обстеженнями, і їх не призначають кожному пацієнту, який або яка потрапляє в стаціонар і потребує хірургічної операції.

Разом з тим усі обстеження, яких за станом здоров’я потребують пацієнти, мають бути проведені безоплатно. Направлення на обстеження в стаціонарі не потрібно.

Чи потрібно окремо платити за анестезію?

Ні. Пацієнт не повинен платити за анестезію. В закладах, які мають договір із НСЗУ, анестезія та консультація анестезіолога включені в послугу хірургічної операції та покривається Програмою медичних гарантій.

Чи покриває Програма медичних гарантій планові операції? Де в моєму місті мені зроблять планову операцію безоплатно?

Так, Програма медичних гарантій покриває планові операції. Безоплатну операцію можна зробити в тих медичних закладах, які мають договір на пакет “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”.

Якщо мова йде про планові операції, необхідно мати направлення сімейного або лікуючого лікаря. Щоб знайти лікарню у вашому місті, яка має договір на цей пакет, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Або скористайтесь дашбордом “Електронна карта місць надання послуг із медичної допомоги”.

Під дашбордом є докладна інструкція з користування. Зверніть увагу, невідкладні випадки не потребують направлення. При доставленні бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги, при самозверненні у невідкладному стані, а також під час переведення з іншого медичного закладу пацієнт/пацієнтка отримують медичну допомогу в рамках пакету “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах” безоплатно, без направлення.  

Чи потрібно платити за складні операції, наприклад на серці?

Всі оперативні втручання в лікарнях, які мають договір з НСЗУ за пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах” і отримують кошти з державного бюджету за це є безоплатними для пацієнтів. В тому числі Програма медичних гарантій покриває і операції на серці. 

Раніше Рokrovsk24.news розповідав, що в Україні спростили правила отримання медичних довідок для дошкільнят та учнів.