Пенсіонери-переселенці, які переїхали до 24 лютого 2022 року, мають проходити ідентифікацію кожні пів року для продовження отримання пенсій. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи дійсно відбувається блокування банківських рахунків у тих пенсіонерів, які уникнули процедури ідентифікації.

Як повідомляє Міністерство соціальної політики України, інформація про блокування банківських карток таких пенсіонерів через відсутність руху коштів на них не відповідає дійсності, оскільки:

- в нормативних актах, які регулюють сферу соціального забезпечення немає жодної норми, яка б передбачала таке блокування;

- Мінсоцполітики не має ані повноважень, ані технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток.

Це означає, що блокування рахунків, на яких тривалий час були відсутні транзакції, здійснюється банками тільки на підставі їх внутрішніх правил. 

«Однак це не сфера впливу держави. Якщо пенсіонер з числа внутрішньо переміщених осіб, який став на облік як ВПО до 24.02.2022 року, не користується своєю банківською карткою протягом тривалого періоду (не менше 6 місяців), і по такій картці немає руху коштів, пенсія такій особі продовжує нараховуватись, але до моменту зʼясування обставин не перераховується на її картковий рахунок» – додали юристи.

Також в «Юридичному пораднику» роз'яснили сенс проходження ідентифікації пенсіонерами-ВПО.

Основна причина впровадження вимоги про ідентифікацію для пенсіонерів-ВПО, які переїхали до 24 лютого 2022 року та проживають на тимчасово окупованих територіях, полягає в обмежених можливостях держави отримати достовірну інформацію про статус цих осіб. Це включає відсутність можливості перевірити, чи особа досі має доступ до свого банківського рахунку, або ж карткою можуть скористатися треті особи, а також підтвердження факту життя самої людини.

Таким чином, процедура ідентифікації встановлена як захід для забезпечення безпеки та легітимності пенсійних виплат цій категорії громадян.

«До моменту, поки пенсіонер не підтвердить свою особу – тобто, не пройде ідентифікацію, пенсія і далі нараховується Пенсійним фондом, але не перераховується на картку. Як тільки людина виходить на зв'язок і підтверджує свою особу, нараховані виплати перераховуються такому пенсіонеру на його рахунок», – підкреслили фахівці.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що Уряд України розглядає можливість продовження терміну прийому заяв на виплати внутрішньо переміщеним особам.