В Україні набув чинності закон, який передбачає скасування статусу «обмежено придатний» для військовозобов'язаних й призовники з таким статусом повинні пройти повторний медичний огляд. 

З 1 червня 2024 року осіб, раніше класифікованих як обмежено придатних, будуть викликати в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки для повторної медичної комісії. В результаті цієї переоцінки кожна особа буде класифікована як придатна чи непридатна до військової служби. Процес повторного огляду триватиме до 4 лютого 2025 року.

Переогляд для тих, хто мав статус «обмежено придатний»

  • Призовники, які раніше мали статус «обмежено придатний до військової служби», тепер повинні повторно пройти військово-лікарську комісію. Процес перекомісії розпочався 18 травня 2023 року, коли новий закон про мобілізацію набув чинності.

Після проходження ВЛК, колишні обмежено придатні призовники отримають один із таких статусів:

  • непридатні до військової служби – особи, що виключаються з військового обліку;
  • непридатні до військової служби з повторною перекомісією через 6 або 12 місяців;
  • тимчасово непридатні – громадяни, яких будуть направляти на лікування, вони отримують відпустку або тимчасове звільнення від службових обов'язків.
  • придатні до служби за деякими напрямками – люди можуть служити у ТЦК, частинах забезпечення військ, підрозділах зв'язку, логістики, медицини, навчальних центрах та вищих військових навчальних закладах;
  • придатні до служби – особи, що можуть отримати бойову повістку.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що ветерани та їхні рідні можуть отримати безкоштовну юридичну допомогу