Уряд України планує значно зменшити ліміт "безподаткового" ввезення товарів з-за кордону. За новими правилами, ПДВ буде нараховуватися на всі посилки, вартість яких перевищує 45 євро. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, зазначивши, що відповідний проєкт закону було розроблено в контексті збільшення видатків державного бюджету на 2024 рік.

Нова норма застосовуватиметься до товарів, які ввозяться у ручній поклажі чи супроводжуваному багажі, а також до вантажів у міжнародних поштових відправленнях і вантажів експрес-перевізників, призначених для одного одержувача від одного відправника.

Згідно з новою нормою, застосування ПДВ до посилок вартістю понад 45 євро також вимагає, щоб ці товари надсилались безкоштовно і призначались виключно для особистого чи сімейного використання, без ознак комерційної мети.

До останніх змін "безподатковий" поріг для поштових відправлень складав 150 євро. Зниження цього порогу може призвести до збільшення вартості товарів, куплених через закордонні інтернет-магазини, що може вплинути на споживачів в Україні.