Фонд Global Survivors Fund проводить збір інформації в Україні про осіб, які постраждали від зґвалтувань з боку окупантів. Такі люди матимуть можливість отримати компенсацію у розмірі 3 000 євро. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За інформацією Лубінця, отримати кошти в межах проєкту зможуть 500 постраждалих. Фонд обіцяє конфіденційність.

Перед тим, як здійснювати виплати, Фонд спочатку збере інформацію від постраждалих, перевірить свідчення і визначить, чи відповідають ці випадки встановленим критеріям СНПК.

«Сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом (СНПК), росія використовує як психологічну зброю, спосіб залякування мирного населення на ТОТ, інструмент приниження та придушення українського народу та для катування військовополонених. Це грубе порушення одного з фундаментальних прав людини – на особисту недоторканність особи», – наголосив омбудсмен.

За словами Лубінеця, зґвалтування може розглядатися не лише як воєнні злочини, злочини проти людяності або серйозні порушення прав людини, але також і як елементи геноциду. 

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що ветерани та переселенці можуть отримати грант до 6 тисяч євро на відкриття бізнесу