У серпні 2024 року будуть продовжені виплати для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яким допомога була автоматично призначена, а також для тих, хто подав заяву на її продовження. Крім того, переселенці отримають додаткове житлове забезпечення, а певні категорії громадян отримають спеціальні виплати до Дня Незалежності.

З 1 березня 2024 року ВПО, які отримували допомогу протягом одного або двох років, отримають продовження виплат на шість місяців. Це рішення враховує особливі обставини, зокрема допомога переважно перепризначалася людям, які не мають можливості працювати, доглядають дітей, важко хворих, осіб з інвалідністю або мають низькі доходи.

Для частини ВПО виплати були продовжені автоматично, інша частина мала подати відповідні заяви до органів соціального захисту населення або ЦНАП.

Розмір допомоги для внутрішньо переміщених осіб:

Особи з інвалідністю та діти — 3000 грн.

Інші особи — 2000 грн.

Виплати здійснюються 15-го та 28-го числа кожного місяця.

Житло для ВПО

У серпні 2024 року в Україні буде впроваджено три нові проєкти для забезпечення ВПО житлом. Перший проєкт, реалізований у співпраці з KfW та МОМ, передбачає будівництво та реконструкцію 43 об'єктів, які забезпечать 2 тисячі квартир у Вінницькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській та Чернівецькій областях для майже 6 тисяч ВПО та інших вразливих категорій громадян.

Другий проект, розроблений спільно з KfW та УФСІ, передбачає облаштування 220 квартир для 625 ВПО у чотирьох областях: Дніпропетровській, Львівській, Харківській та Хмельницькій.

Третя ініціатива, виконана у партнерстві з Держмолодьжитлом, спрямована на забезпечення ВПО пільговим іпотечним кредитуванням за допомогою німецького гранту від KfW. В рамках цієї програми сім’ї переселенців мають можливість придбати житло за іпотекою з процентною ставкою 3% на рік та терміном до 30 років при початковому внеску в 6% від вартості житла. Програма забезпечить 1094 квартири для понад 2,5 тисячі ВПО.

Загальний обсяг фінансування цих проєктів становить близько 140 млн євро.

Виплати на оренду житла у серпні

Благодійний Фонд "Право на захист" за підтримки UHF проводить збір даних для отримання грошової допомоги на оренду житла у 2024 році в містах Вінниця та Дніпро. Мета проєкту — підтримка родин ВПО після вимушеного переміщення та сприяння їхній інтеграції та адаптації у нових громадах протягом шести місяців.

Допомогу можуть отримати родини ВПО, які перемістилися після 24.02.2022 та ще не отримували цільову грошову допомогу на оренду житла від міжнародних організацій.

Виплати до Дня Незалежності

У серпні грошові виплати до Дня Незалежності України отримають ветерани війни та деякі категорії громадян у визначених розмірах. Пенсіонерам виплата буде здійснена разом із пенсією у серпні.

Ветеранам війни, які працюють або служать, кошти буде спрямовано на небюджетні рахунки військових частин та організацій. Тим, хто має право на виплату, але не є пенсіонером і не служить, потрібно подати заяву до Пенсійного фонду України. Заявки на разову грошову виплату подаються до 1 серпня, якщо це неможливо, до 1 жовтня 2024 року.

Суми виплат становлять від 450 до 3100 грн.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, які пенсіонери звільнені від сплати за комунальні послуги та земельного податку.