Нещодавно Національний банк України (НБУ) оприлюднив інформацію про майбутнє зростання споживчих цін у країні. За даними банку, основними причинами цього явища є проблеми з електропостачанням та збільшення заробітних плат, що веде до прискорення інфляції.

"У найближчі місяці прогнозується подальше прискорення інфляції", – зазначили в Нацбанку.

Основними причинами інфляції в НБУ назвали наступне:

збільшення витрат бізнесу на оплату праці;

зростання витрат підприємств на електроенергію;

підвищення акцизів;

ефекти від девальвації гривні в попередні місяці

У Національному банку України запевняють, що цінова катастрофа не загрожує.

"Інфляція залишиться помірною у 2024 році завдяки зусиллям Національного банку щодо захисту гривневих доходів і заощаджень населення від інфляції, а також забезпеченню стабільності на валютному ринку", – зазначають у НБУ.

Основним чинником прискорення інфляції стало подорожчання перероблених харчів, обумовлене зростанням витрат на енергію, зберігання товарів та оплату праці. Також вагомий вплив на ціновий тиск мала девальвація гривні. Зокрема, через спекотну погоду значно зросли ціни на молоко, а банани подорожчали через збільшення зовнішнього попиту.

Водночас кісточкові фрукти, кавуни, яблука та деякі овочі з борщового набору впали в ціні, що спричинено активним виходом продукції зі сховищ та перебоями з постачанням електроенергії.

Прогноз на майбутнє

Базова інфляція та ціни на оброблені продовольчі товари продовжують зростати через збільшення виробничих витрат, особливо на хлібобулочні і кондитерські вироби. Водночас ціни на непродовольчі товари та послуги, як-от у сферах охорони здоров'я, транспорту та зв'язку, також зростають, але меншими темпами.

У найближчі місяці очікується додаткове прискорення інфляції через підвищення витрат бізнесу на заробітну плату та електроенергію, збільшення акцизів, а також через девальваційні ефекти. Проте, згідно з прогнозами Національного банку України, рівень інфляції залишиться помірним протягом 2024 року.