Під час воєнного стану в Україні законодавство не передбачає повного скасування нарахування відсотків за кредити. Однак військовослужбовцям та учасникам бойових дій надана важлива пільга, що звільняє їх від сплати відсотків та штрафів за кредитами. Юристи Українського ветеранського фонду роз'яснюють, як можна скористатися цим правом.

Згідно зі змінами в законодавстві, з 24 лютого 2022 року і до завершення воєнного стану, а також протягом 30 днів після його закінчення, введено наступні правила:

  • За прострочення платежів за кредитами не можуть бути застосовані штрафні санкції, такі як штрафи, пені та інші додаткові платежі.
  • Кредиторам заборонено збільшувати відсоткову ставку за несплату за кредитом, окрім випадків, коли договір передбачає змінну ставку.
  • Всі штрафи та пені, нараховані з 24 лютого 2022 року за прострочення платежів, мають бути списані.

Хоча відсотки за кредитами для більшості громадян залишаються обов'язковими, військовослужбовці та учасники бойових дій мають спеціальні пільги. Згідно з законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», такі особи мають право на:

  • Звільнення від сплати відсотків за кредитом.
  • Звільнення від сплати штрафів і пені за прострочення платежів.

Щоб скористатися пільгою, необхідно:

  1. Письмово повідомити банк про проходження військової служби.
  2. Надати підтвердні документи (наприклад, копію військового квитка або довідку про зарахування до військової частини).

Водночас законодавство не передбачає автоматичного відтермінування основного боргу за кредитом, однак можна подати заяву до банку з проханням про реструктуризацію боргу, додавши документи, що підтверджують фінансові труднощі.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що споживачі у Покровській ТГ відтепер не отримуватимуть адресну доставку платіжок за газ