Усі військовослужбовці, які були звільнені з полону і не виявили бажання продовжувати військову службу, відтепер можуть бути звільнені зі служби. Законодавчі зміни, що дозволяють це, застосовуються з 18 травня 2024 року, згідно з повідомленням від юристів Українського ветеранського фонду.

Для того, щоб звільнитися зі служби за цією підставою, службовці мають подати письмовий рапорт про звільнення з військової служби в двох екземплярах, один з яких з відміткою про отримання, та надати підтвердження перебування в полоні, як, наприклад, довідку.

У разі виникнення проблем із розглядом рапорту або звільненням, рекомендується звертатися зі скаргою до вищого командування, Військової служби правопорядку, або ж зателефонувати на гарячу лінію Міністерства оборони України.

Оформлення довідки про перебування в полоні регламентується Постановою Кабінету Міністрів № 55 від 20 січня 2023 року. Заява про видачу довідки подається особисто або через представника до відповідного органу виконавчої влади, військового формування, або правоохоронного органу, залежно від обставин. В заяві має бути зазначена повна особиста інформація, спосіб комунікації та період перебування в полоні.

Довідка видається протягом 30 днів з моменту подачі заяви і вимагає надання копії документа, що посвідчує особу. Безкоштовну юридичну консультацію можна отримати в Українському ветеранському фонду.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що у Покровську військовим та ветеранам безкоштовно роблять зубне протезування