Близько 70% українських біженців планують залишитися в Європі. Майже половина українців у країнах Європи мають роботу, згідно з опитуванням Міжнародної організації з міграції. 

Опитування проводилося в 11 країнах Центральної та Східної Європи, включно з Білоруссю, і охопило 28,7 тисячі українців працездатного віку. За даними дослідження, 17 149 опитаних (70%) мають намір залишатися в країні перебування у найближчому майбутньому, інші планували повернутися до України або переїхати до іншої країни.

Більшість опитаних українських біженців — 66% — скоріше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання в новій країні. Утім, з них повністю задоволені – 28%, а решта 38% є скоріше задоволеними. Незадоволені умовами життя – 26% респондентів.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

7% опитаних стверджують, що вже мають громадянство іншої (крім України) країни, а ще 12% подали документи та чекають на рішення. Не подавали і не планують робити цього – 34%.

Разом з цим майже половина респондентів (45%) хоч і не подавали документи, але загалом хотіли б отримати громадянство іншої країни.

В українських біженців також запитали, за яких умов вони б повернулися в Україну.


Найбільше респондентів говорили про нормальну роботу критичної інфраструктури (34%) і безпеку (34%). Далі йдуть житлове питання (26%) та завершення повномасштабного вторгнення (26%). Дещо менше респондентів говорили про можливість знайти роботу (16%) та умови для дітей відвідувати школу/садок (13%).

За словами соціологів, імовірніше можуть повернутися ті, хто водночас не має і не подавав документи на громадянство іншої країни, не повністю задоволені умовами життя в новій країні, висловлюють певні умови для повернення (і не відповідають «планую надовго залишатися»).

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що Сейм Польщі схвалив зміни до закону про допомогу українським біженцям