Чоловіків, які стояли на військовому обліку та досягли 25 років, будуть викликати до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Про це повідомляють у Генеральному штабі Збройних сил України.

«Територіальними центрами комплектування буде здійснюватися виклик громадян, які перебували на військовому обліку призовників та досягли 25-річного віку, для уточнення облікових даних, проходження медичного огляду та оформлення відповідних військово-облікових документів», – йдеться в повідомленні.

Це стане можливим після вступу Закону України №3127-IX "Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 30 травня 2023 року, що знижує віковий поріг для перебування на військовому обліку призовників з 27 до 25 років.

Передбачається, що громадяни, які досягли 25 років, будуть зняті з обліку призовників та взяті на облік як військовозобов'язані. Документ набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

В контексті цих змін, Генштаб ЗСУ також зазначив, що під час дії воєнного стану Верховною Радою було призупинено дію строкової військової служби, замінивши її базовою військовою службою та загальновійськовою підготовкою. Зокрема передбачається можливість вибору призовниками року проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

«Враховуючи зазначене, перебування громадян на військовому обліку призовників до досягнення ними 27-річного віку втратило актуальність та було зменшено до 25 років», – повідомили у Генштабі. 

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що студенти-чоловіки, які навчаються у медичних галузях зможуть перетинати кордон.