З початку повномасштабної війни щорічно близько 4 тисяч дітей в Україні втрачають батьківське піклування. Для забезпечення цим дітям можливості виховуватися у сімейному оточенні, а не в інтернатах чи інших установах, у країні введено новий вид соціальної підтримки для сімей, які готові тимчасово прийняти дитину.

Детальніше розповіли в Міністерстві соціальної політики України.

Соціальна програма «Дитина не одна» створена для підтримки дітей, які залишилися без батьківської опіки, але ще не отримали офіційного статусу сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Ця допомога передбачена для тих, хто тимчасово перебуває з родичами, у знайомих сімей, прийомних батьків або в дитячих будинках сімейного типу. Встановлення соціального статусу дитині може тривати до шести місяців, протягом яких і надається ця допомога. 

Розмір виплати залежить від віку та наявності інвалідності дитини:

- для дітей до 6 років – 6 407,5 гривень;

- для дітей від 6 до 18 років – 7 990 гривень;

- для дітей до 6 років з інвалідністю – 8 970,5 гривень;

- для дітей від 6 до 18 років з інвалідністю – 11 186 гривень.

Особа, до якої тимчасово влаштовано дитину, або ж представник прийомної сім'ї чи дитячого будинку сімейного типу, де дитина тимчасово проживає, має можливість подати заяву на отримання допомоги на термін у 6 місяців. Це стосується ситуацій, коли родина має постійне місце проживання на території Україні.

Тимчасова допомога виплачуватиметься органом соціального захисту населення на особовий рахунок отримувача в уповноваженому банку, який він вказав при заповненні заяви. Також вона може виплачуватися у відділенні пошти за місцем проживання.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що Уряд полегшив процедуру усиновлення дітей