З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад 8 мільйонів українців були вимушені залишити свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами, переселившись у більш безпечні регіони країни. Незалежно від того, де тепер проживають ці люди чи де вони зареєстровані, вони можуть отримувати медичні послуги на рівних умовах. Реалізація цього права відбувається через Програму медичних гарантій, яка забезпечує медичну підтримку для внутрішньо переміщених осіб.

Про це нагадали у Покровській міській військовій адміністрації.

Основним кроком до отримання безоплатного медичного обслуговування залишається укладення декларації з лікарем первинної медичної допомоги, таким як сімейний лікар, терапевт або педіатр.

Такий лікар може працювати в комунальному закладі, бути приватним лікарем або функціонувати як фізична особа-підприємець, який співпрацює з Національною службою здоров'я України. Пацієнти, які вимушено змінили місце проживання і потребують медичної допомоги, повинні звернутись до найближчого медичного закладу, який співпрацює з НСЗУ, для укладення відповідної декларації.

Коли ви укладаєте нову декларацію з лікарем, не потрібно скасовувати попередню. Ваші дані автоматично оновлюються в електронній системі охорони здоров'я, а попередня декларація анулюється.

Отримавши декларацію з лікарем, ви маєте доступ до безоплатних медичних послуг. Це включає діагностику та профілактику хвороб, консультації зі здорового способу життя, е-направлення до спеціалістів, електронні рецепти на ліки, вакцинацію за календарем щеплень, а також можливість оформлення медичних довідок та листків непрацездатності.

"Зверніть увагу! Без направлення внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до: гінеколога, психіатра, нарколога, фтизіатра, педіатра, стоматолога", – зазначили в Покровській МВА.

Знайти найближчий медичний заклад або лікаря, який має договір із НСЗУ для надання окремих видів медичних послуг, можна зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як звернутися за медичними послугами евакуйованим на новому місці проживання