Засновник логістичної групи компаній «Прайм», паливний експерт Дмитро Льоушкін висловився щодо вартості електроенергії, виробленої за допомогою генераторів. Він зазначив, що така енергія в десять разів дорожча за ту, що купується в держави з електричних мереж. 

Льоушкін також пояснив, що зростання акцизів на пальне неодмінно вплине на підвищення цін на товари, оскільки паливні витрати включені до собівартості виробництва. Це особливо актуально під час масових відключень світла, коли багато підприємств вимушені використовувати генератори.

«Зараз найбільше впливає на економіку електроенергія, а точніше - її відсутність. Ось це зараз основний фактор, тому що кіловат енергії, вироблений генератором, коштує вдесятеро дорожче, ніж кіловат, куплений у держави зі звичайних електричних мереж», – сказав Леушкін.

Найбільше, на думку експерта, подорожчає продукція енергозатратних виробництв. Так, за його словами, у відсотковому співвідношенні хліб більше подорожчає, ніж ковбаса, тому що в структурі собівартості виробництва хліба частка електроенергії вища.

«У молочці взагалі може бути дуже сильне зростання цін у зв'язку з тим, що вона потребує постійного охолодження під час продажів, і буде великий відсоток псування, яке теж ляже на собівартість у кінцевому підсумку. Тому на хліб і молоко зараз найсильніше очікуємо зростання», – пояснив експерт.

При цьому експерт зазначає, що сильного зростання цін, наприклад, на картоплю і моркву – не буде: «Тому не можна сказати, на скільки відсотків усе подорожчає. Тут треба говорити, що подорожчає все, але щось дуже сильно, щось  менше, а щось – зовсім небагато. Залежно від енергомісткості виробництва цих продуктів», – вважає він.

Що відомо про підвищення акцизів

18 липня Верховна Рада ухвалила закон про підвищення акцизного податку на паливо, який має набути чинності вже з 1 вересня 2024 року. Передбачається, що підвищення акцизів буде розтягнуто на 4 роки, і 2028 року вони досягнуть піка: на бензин  359 євро за 1000 л; дизельне паливо  330 євро за 1000 л; скраплений газ  70 євро за 1000 л.

Хто найбільше постраждає від підвищення акцизів на паливо

За словами експерта, однозначно бізнес покладе всі свої витрати в маржу. Тому споживач більше постраждає. Для бізнесу дорожча собівартість - вища продажна ціна. Не хочете хліб - не купуйте. Але від цього ж ніхто не відмовиться. Тому бізнес дуже просто екстраполює цю ситуацію на свою цінову політику і все. У бізнесу іншого виходу і немає, він же дотувати власним коштом нічого не буде. Зрештою, це все ляже на плечі населення, що залишилося в Україні.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що в Україні планують підвищити військовий збір, а також деякі інші податки, щоб збільшити надходження до державного бюджету.