Інформацію про знеструмлення населених пунктів області, відновлення електропостачання, графіки відключень та інші моменти щодо ситуації в енергосистемі Донеччини озвучила директорка Департаменту розвитку базових галузей промисловості Тетяна Тараненко. Говорила також про розподілену генерацію та відключення у 20-кілометровій зоні від лінії фронту.

Упродовж минулого тижня, завдяки злагодженій роботі енергетиків близько 35 тисячам споживачів повернули світло, а відновили електропостачання майже в 42 населених пунктах Донецької області. 

«У зв'язку з руйнуванням об'єктів енергетичної системи України, внаслідок масованих ракетних обстрілів та нестачі енергогенерувальних потужностей, в області застосовуються графіки погодинних відключень та за командою диспетчера НЕК можуть застосовуватись графіки аварійних відключень», – розповідає Тетяна Тараненко. 

Також Тетяна Тараненко розповіла про нормативні рішення, прийнятті урядом, що закохують населення та власників комунальних об'єктів до впровадження розподільчої генерації. 

«Це програма державного кредитування «5-7-9», яка надає кредити ОСББ, а також домогосподарствам. Для населення уряд запровадив кредитну лінію для встановлення вітряних станцій або сонячних батарей, під кредит у 0%. Тому на сьогодні існують можливості встановлення та введення в дію розподільчої генерації», – пояснила фахівець. 

Також спікерка прокоментувала і питання заборони відключення електроенергії у прифронтових областях. 

«Урядом плануються внесення змін в нормативну базу, яка передбачає незастосування обмеження споживання електроенергії для населення прифронтових областей, а саме у 20-кілометровій зоні від лінії активних бойових дій», – зазначила Тетяна Тараненко.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що в Україні запрацювала гарачя лінія з питань енергетики «СТРУМ». За номером 15-49 громадяни та бізнес можуть отримати консультації з енергетичних питань.