Павуки в наших помешканнях – розповсюджене явище. Членистоногі потрапляють до квартир та приватних будинків через щілини в дверях та підлозі, вентиляційні отвори та відкриті вікна. Окремі види оселяються на полях, галявинах, уздовж узбіч доріг, в городах і садочках. В основному павуки безпечні, але існують види, які можуть завдати шкоди здоров’ю людини.

Детальніше розповіла ентомологиня Покровської районної філії ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Наталія Іларіонова знімальній команді ТК "Орбіта".

За її словами, в нашій місцевості живе три види небезпечні види членистоногих. Найнебезпечніший – тарантул, який активізується саме влітку.

«При укусі цього павука відчувається біль, який триває до доби. За 10-15 хвилин з’являються пляма, набряк та локальне підвищення температури в місці укусу. Важкі отруєння небезпечні різким зниженням кров’яного тиску та занепадом серцевої діяльності», – розповіла Наталія Іларіонова.

Лікування укусів – симптоматичне під наглядом лікаря: знеболювальні, жарознижувальні, седативні, антигістамінні препарати.

«Інший павук, який часто зустрічається в нашому регіоні – це хеіракантіум. Його ще називають жовтий хатній павук за колір його черевця – воно може бути жовте або коричневе з двома поздовжніми смужками. Він теж великий, хоча й не такий, як тарантул – десь 2,5 сантиметра», – каже ентомологиня.

Біль від укусу хеіракантіума відчувається до 2 днів, виникає почервоніння, набряк, підвищення температури, а укушена кінцівка може посиніти чи навіть почорніти. Особливо небезпечні укуси павуків для людей, схильних до алергії, та тих, хто має хронічні хвороби.

«Ще один вид – павук аргіопа. Його ще називають павук-оса за характерне забарвлення черевця – жовте з чорними смужками. Він часто зустрічається в нас на городах, садах, малинниках. Його отрута не смертельна, а укус може бути дуже болючим, як укус оси», – розповіла Наталія Іларіонова.

Ентомологиня наголошує, що павуки зазвичай нападають тільки у випадку самозахисту, тому важливо уникати безпосереднього контакту з ними. При виході на природу рекомендовано носити закрите вбрання та взуття для додаткового захисту. У разі укусу павука слід укласти потерпілого, підняти уражену кінцівку вище тіла та застосувати холод до ураженої ділянки. Рану необхідно дезінфікувати та забезпечити достатнє вживання рідини. Якщо з'являються симптоми, важливо негайно звернутися до лікаря, описавши павука або показавши його фотографію. Варто зазначити, що не всі отруйні павуки можуть прокусити людську шкіру.

Детальніше – в сюжеті телеканалу «Орбіта».

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що зооволонтерка з Мирнограду розпочала підготовку до релокації свого притулку.