В Україні завершився термін військового обліку, протягом якого військовозобов'язані громадяни мали оновити свої дані без ризику штрафу. Проте, за словами адвоката Дмитра Соловйова, ТЦК не буде штрафувати деякі категорії українців. 

Експерт, Дмитро Соловйов, уточнив, що за новими законодавчими змінами, штрафи за невідновлення військово-облікових даних не будуть застосовуватися до тих громадян, дані яких можуть бути автоматично оновлені через доступ Міністерства Оборони до інших державних реєстрів або баз даних. Це включає тих, чиї дані вже існують у системі «Оберіг».

З 17 липня про штраф за невчасно оновлені військово-облікові дані військовозобов’язані українці зможуть дізнатися завдяки порталу «Дія». Тобто, люди дізнаватимуться про ці штрафи так, як дізнаються, наприклад, про штрафи за перевищення швидкості.

Про автоматичні штрафи зараз мова не йде

Справа полягає у тому, що притягнення до відповідальності за адміністративне правопорушення – це певна процедура, яка може займати певний час: від трьох місяців до року.

Тому від трьох місяців від дня виявлення і до року з моменту скоєння адміністративного правопорушення, провадження може бути відкрите.

Інші способи дізнатися про штраф

Крім того, дізнатися про наявність штрафу від територіального центру комплектування та соціальної підтримки можна за допомогою Опендатабота.

Проте варто зауважити, що наразі дана функція є платною.

Громадяни мають заплатити 99 гривень, або скористатися новою функцією.

Алгоритм дій дуже простий:

  • ввести ПІБ;
  • вказати дату народження.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, на які зміни чекати військовозобов'язаним українцям після того, як нові правила мобілізації набрали чинності.