Сьогодні, 17 липня, кардинально змінюються правила перебування на вулиці для військовозобов'язаних українців — чоловіків від 18 до 60 років.

1. Відтепер військовозобов'язані мають мати при собі військовий квиток. Його перевірятимуть військкоми та поліцейські разом з тим, чи оновлені дані, як цього вимагає новий закон про мобілізацію.

Військовий квиток може бути як у паперовій, так і в електронній формі, створений у додатку «Резерв+». При цьому, якщо в квитку прострочено медогляд (тепер його потрібно проходити раз на рік), військкоми можуть виписати на вулиці повістку на ВЛК.

Якщо квитка немає, це порушення закону, і може бути виписано штраф. Також, за наявності ресурсів у патруля, порушника можуть доставити у ТЦК.

2. З 17 липня потрібно мати оновлені дані для територіального центру комплектації. В іншому випадку застосовуються абсолютно ті ж заходи — штраф та повістка для уточнення даних.

При цьому затримувати людину має право лише поліція — в тому числі якщо вона входить до складу «груп оповіщення» (зведених загонів, що складаються з представників ТЦК та Нацполіції). Без поліції військкоми не мають права на затримання.

4. Також поліцейські, за новим законом про мобілізацію, можуть перевіряти на вулиці наявність усіх необхідних військово-облікових відомостей — військового квитка та оновлення даних. А також звіряти документи, які їм пред'являють, з даними реєстрів.

Якщо виникає розбіжність, чоловікові «пропонують прибути в ТЦК» або виписують повістку на місці (останнє має право робити лише працівник військкомату).

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як користуватися електроним військово-обліковим документом у «Резерв+».