На конференції «Відновлення справедливості для України», яка проходила в Гаазі, було оголошено про старт Міжнародного реєстру збитків, заподіяних українцям війною, яку розв'язала росія. Відтепер власники майна, пошкодженого внаслідок російської агресії, мають можливість звернутися за компенсацією до цього реєстру, використовуючи нову функцію в застосунку «Дія».

Як зазначають у «Дії», для участі в програмі необхідно надати Акт обстеження, виданий місцевою владою. У майбутньому, можливість подачі заяв буде розширена і для тих, чиї домівки знаходяться на територіях, що наразі перебувають під тимчасовою окупацією.

«Кожна заява українців є дуже важливою. Саме ви можете пришвидшити запуск  компенсаційного механізму й сформувати фундамент для майбутніх репарацій. Це складний та тривалий процес, тому працюємо вже і разом», - розповідають у «Дії».

Крім того, згодом планується розширити Реєстр – крім інформації про пошкоджене чи зруйноване майно, туди можна буде додавати дані про інші злочини росіян та наслідки російської агресії. Зокрема, заяви про вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури та сексуальне насильство. Як подати заяву у міжнародний Реєстр збитків, дивіться у відео-інструкції. Крім того, перед тим, як скористатися сервісом, не забудьте оновити застосунок.

" target="_blank">

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як отримати компенсацію, якщо винуватець ДТП зник з місця події..