В Україні триває призов військовозобов'язаних чоловіків до Збройних Сил України. Згідно з новим законом про мобілізацію, який вступив у силу 18 травня 2024 року, від призову звільняються особи з інвалідністю, повідомляє УНІАН.

Українці з інвалідністю можуть долучатися до Збройних сил України виключно на добровільній основі. Це стосується осіб з II та III групами інвалідності, які бажають взяти участь у мобілізації.

"Єдина умова: групу інвалідності має бути підтверджено висновком військово-лікарської комісії (ВЛК) – тільки в цьому разі можливе відтермінування від мобілізації", – сказано в повідомленні.

За чинним законодавством України, чоловіки, яким встановили інвалідність II або III групи після 24 лютого 2022 року, зобов'язані повторно пройти військово-лікарську комісію для підтвердження статусу інвалідності протягом 9 місяців. Особам з інвалідністю І групи, яка вказує на наявність серйозних захворювань, повторне підтвердження не потрібно.

Якщо військово-лікарська комісія (ВЛК) не підтвердить інвалідність, чоловіка можуть призвати на військову службу. Однак, існують певні випадки, коли чоловікам, яким встановлено інвалідність після повномасштабного вторгнення, не потрібно проходити перекомісію. Ці умови включають:

- якщо інвалідність II або III групи встановлено у порядку підвищення чи зниження групи інвалідності;

- інвалідність внаслідок захворювань, поранень, отриманих на військовій службі;

- інвалідність через відсутність кінцівок, кистей, стоп або одного з парних органів;

- інвалідність, встановлена через онкозахворювання, інтелектуальні порушення, психічні розлади, церебральний параліч або інші паралітичні синдроми.

Крім того, інвалідність, встановлена з дитинства, також не вимагає підтвердження.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, чи потрібна людині з інвалідністю відстрочка від мобілізації при перетині кордону.