17 червня 2024 року Президент України Володимир Зеленський офіційно підписав законопроєкт №11251, який спрямований на стимулювання розвитку української індустрії книговидання та книгорозповсюдження. Ключовою особливістю закону є введення програми сертифікатів для громадян на придбання книг. Також, закон передбачає субсидії для книгарень, які покриватимуть частину витрат на оренду приміщень. Ці заходи очікуються підтримати та розвинути ринок книг в Україні.

Про це повідомили у Верховній Раді України. 

Завдяки ухваленому закону про розвиток українського книжкового ринку українцям видаватимуть сертифікати на купівлю книг, а магазини зможуть отримати допомогу з орендою приміщень.

На цю програму в бюджеті виділили 370 млн грн. За ці кошти українські видавці видадуть додатково 1,5-2 млн примірників.

Закон передбачає надання книгарням державних субсидій, що компенсуватимуть орендну плату за приміщення. Окрім того, завдяки закону отримати книжкові сертифікати на суму 908 грн зможуть:

  • громадяни України, які досягли 18-річного віку;
  • з припинення воєнного стану - один із батьків після народження дитини.

Отримати такий сертифікат можна буде через "Дію". А використати його можна буде протягом 1 року.

Гроші на втілення закону вже закладені в державний бюджет.

Додамо, частка українців, які читають щодня, збільшилася з 8% до 17% у період з 2020 до 2023 року. Окрім цього, зросла популярність книг українською мовою – з 32% до 54%.

 Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що благодійники надають фінансову допомогу мешканцям Покровська, Новогродівки та Гродівки