Українські батьки, які перебувають за кордоном, можуть отримати допомогу на дитину дистанційно. Як інформують фахівці «Юридичного порадника для ВПО», це стало можливим завдяки постанові Кабінету Міністрів України №593 від 24 травня 2024 року, яка внесла зміни щодо призначення та виплати соціальної допомоги. Зазначені зміни діють під час воєнного стану.

За словами юристів, зміни дозволяють законним представникам дитини подати заяву на отримання коштів в онлайн-форматі. Однак ці зміни внесені на період дії воєнного стану. 

«Постановою було визначено, що в період дії воєнного стану для призначення допомоги при народженні дитини один із батьків (опікун), який тимчасово перебуває за межами України (крім осіб, які перебувають на території держави-агресора), надсилає засобами поштового зв'язку до органу соціального захисту населення за своїм зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) заяву і копії виданих компетентними органами країни перебування та легалізованих у встановленому порядку документів, які засвідчують народження дитини, а також копії документів, які засвідчують її походження, що є дійсними. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача мають бути засвідчені нотаріально», – пояснили юристи.

Стандартна сума допомоги залишається незмінною і становить 41,280 гривень, з першим платежем у 10,320 гривень та щомісячною виплатою 860 гривень на протязі 36 місяців.

Також, українські сім'ї мають право на отримання «пакунку малюка» або грошову компенсацію його вартості, яка з 1 січня 2024 року становить 7689 гривень на кожну новонароджену дитину.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що батьки можуть отримати виплати на відпочинок дітей у літніх таборах