З початку квітня в Україні стартував процес перерахунку пенсій для тих пенсіонерів, які продовжують працювати. Проте, підвищені пенсійні виплати будуть виплачені українцям з деякою затримкою. Експерт у сфері пенсійного забезпечення Сергій Коробкін роз'яснив, коли відбудеться зміна розміру пенсій для зазначеної категорії громадян України.

«За фактом цього перерахунку з 1 квітня 2024 року не буде. Тобто, він буде, але пізніше. Перерахунок зроблять, найімовірніше, у травні. А в червні зроблять доплату за квітень і травень. І цей перерахунок стосується не всіх громадян», – заявив фахівець. 

За словами експерта, в квітні зміни у пенсійних виплатах не будуть помітні через квартальний цикл подання звітності Пенсійним фондом України. Наразі Фонд не володіє інформацією про внески за перший квартал та квітень 2024 року, що ускладнює визначення осіб, які мають право на перерахунок пенсій. Раніше таку звітність подавали щомісяця.

Експерт також наголосив, що перерахунок може не стосуватися всіх пенсіонерів.

«Перерахували, додали стаж, основний розмір пенсії трохи збільшився, а загальний розмір пенсії з усіма доплатами і "дотяжками" все одно не перевищує попередній розмір пенсії. І також у середньому таке зростання пенсії не дуже велике», – каже Сергій Коробкін. 

Експерт пояснив, що перерахунок пенсій виконується на індивідуальній основі для кожної особи окремо, при цьому основною умовою є страховий стаж. В деяких випадках, якщо це більш вигідно, перерахунок можливий з урахуванням розміру заробітної плати.

Наразі українцям для перерахунку своїх пенсій не потрібно подавати заяву до Пенсійного фонду України - цей процес здійснюється автоматично.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, яким категоріям ВПО нарахують виплати за два місяці.