За два роки великої війни Служба безпеки України відкрила понад 2,5 тисячі справ проти українців, які зрадили свою країну та майже 500 справ на так званих «коригувальників», які передавали дані про Збройні сили України. Про це йдеться в матеріалі видання РБК-Україна.

«Лише за минулий рік СБУ викрила 47 агентурних мереж, а з початку цього року – ще 11. Це були різнокаліберні мережі за участю різних осіб: від тих, де діяли народні депутати, до тих, де залучалися окремі представники сил оборони», – зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

Мотиви зрадників можуть бути різними: одні прагнуть заробити та не замислюються над моральними аспектами, інші керуються ідеологічними переконаннями або бажанням забезпечити собі місце в окупаційній владі. Найчастіше вербуванням займаються російські структури, переважно ФСБ і ГРУ. Спецслужби РФ шукають потенційних зрадників у соціальних мережах, а іноді зрадники самі звертаються до них.

Зрадники та корегувальники передають ворогу інформацію про розташування та передислокацію ЗСУ, відправляють геометки з військовими базами та частинами. Також нерідко ворожі поплічники стоять за ударами по цивільних об’єктах та корегують ракетні удари по своїх містах.

Проте, більшість російських агентів затримують на етапі, коли вони ще не встигли завдати шкоди. 

«Маркером нашої результативності є у тому числі й те, що лише за минулий рік СБУ викрила 47 агентурних мереж, а з початку цього року – ще 11. Це були різнокаліберні мережі за участю різних осіб: від тих, де діяли народні депутати, до тих, де залучалися окремі представники Сил оборони. Серед іншого, ці мережі займалися і корегуванням російських обстрілів у різних регіонах», – наголосив Василь Малюк..

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв про наслідки обстрілу Донеччини минулої доби